Opbouw groendak

Wortelwerende laag

Een groendak kan niet zomaar op elk type dakbedekking gelegd worden aangezien wortels van sommige planten het waterdichtingsmembraan kunnen beschadigen.

Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een wortelwerende dakbedekking bij nieuwbouwprojecten. Op bestaande daken kan er een wortelwerende folie in de groendakopbouw verwerkt worden.

Drainage

De drainagelaag voert overtollig water vlot af naar de tapgaten en waterafvoerpunten.

Door een specifieke opbouw vervult onze DBGS DRAIN10 drie functies:

  • het overtollige water draineren;
  • de onderliggende waterdichtingslaag tegen mechanische beschadigingen beschermen;
  • de fijne substraatdeeltjes filteren, zodat verstopping van de waterafvoeren vermeden wordt.

Waterhoudende laag

De keuze om deze extra waterhoudende laag of waterbuffer te voorzien hangt af van de gekozen vegetatie, de maximale opbouwhoogte en belasting van het dak, evenals de oriëntatie en geografische ligging van het groendak. Speciale geotextielen of minerale wol worden onder het groeimedium voorzien om een verhoogde waterretentie te bekomen.

waterhoudende laag

Groeimedium

Hét belangrijkste onderdeel van het groendaksysteem. Als voedingsbodem voor de planten moet het substraat immers niet alleen over de juiste fysische, chemische en biologische samenstelling beschikken, ook de water-luchthuishouding is van groot belang.

De laagdikte moet afgestemd worden op de gewenste vegetatie : een biodiversiteitsdak met wilde bloemen en kruiden vereist een dikker pakket dan een klassieke sedumvegetatie.

Is het te begroenen dak makkelijk te bereiken met onze kraanwagen dan kan het substraat aangevoerd worden met bigbags van bijvoorbeeld 1m3, bij moeilijker te bereiken plaatsen gebruiken we zakken van 25 liter die eenvoudiger te transporteren zijn.

Is er twijfel of de dakstructuur de zware substraatlaag (90 – 135 kg/m2) aankan? Geen probleem! We hebben ook een uniek light weight groendaksysteem dat op élk dak kan geplaatst worden.

Vegetatielaag

Deze groepsaankoop richt zich op extensieve groendaken met een pure sedumvegetatie of een biodivers mengsel van sedums, bloemen, kruiden en eventueel grassen.

Wanneer er direct resultaat gewenst is kan de vegetatie voorgekweekt aangebracht worden. De ingezaaide systemen zijn, mits de juiste zorgen, na 2 jaar mooi volgroeid.