Voordelen

Vertraagde afvoer regenwater

Groendaken bufferen heel wat water. Een standaard extensief groendak buffert op jaarbasis makkelijk 50% van al het regenwater wat het risico op overbelasting van het rioleringsstelsel aanzienlijk vermindert.

 

Verhoogde biodiversiteit

Elk groendak is een natuurlijke biotoop waar fauna en flora de kans krijgen zich te ontwikkelen.

 

Verminderd Urban Heat Island-effect

In stedelijke omgevingen is de lucht droger en de temperatuur hoger. In de zomer kan de temperatuur in steden tot 7° C hoger liggen dan op het platteland. Dit fenomeen is het gevolg van het ”Urban Heat Island‘-effect. Groendaken werken dit fenomeen tegen.

 

Luchtzuiverend

De vegetatie op groendaken filtert stofdeeltjes en neemt gassen, waaronder CO2, op. Tijdens het biochemische proces waarbij planten licht in energie omzetten, geven ze de CO2 terug aan de atmosfeer af onder de vorm van zuurstof.

 

Verhoogde levensduur

Het groendak fungeert niet enkel als extra beschermingslaag voor uw dak tegen UV-straling, weer en wind, maar beschermt ook tegen mechanische beschadigingen. Hierdoor wordt de levensduur van uw dakbedekking aanzienlijk verlengd.

 

Geluidsreducerend

Doordat een groendak het totale dakpakket aanzienlijk vergroot, worden geluiden extra gedempt.

 

Verlaagde stressgevoel

Studies tonen aan dat groene omgevingen een gunstige invloed hebben op de gemoedstoestand en lichamelijke gezondheid van de mensen.

 

Verhoging rendement zonnepanelen

Volgens onderzoek is de efficiëntie van zonnepanelen op een groendak 9 tot 16 % hoger dan de efficiëntie van zonnepanelen op een gewoon dak.